Batterijen

Wij plaatsen reeds 10 jaar, sinds 2014, batterijopslag voor vele verschillende toepassingen.
Duurzaamheid en kwaliteit zijn hierbij belangrijke punten voor ons.

Voor de thuisbatterij-installaties werken wij enkel met materiaal van de hoogste kwaliteit, met name BYD en SMA. Er zijn grote verschillen tussen verschillende systemen op meerdere vlakken. De keuze van uw batterij-systeem heeft een rechtstreekse invloed op de duurzaamheid van uw investering. Denk hierbij aan uitbreidbaarheid, slijtage, compatibiliteit met nieuwe technologiën, …

Door onze ervaring en specialisatie in deze markt hebben wij een uitgebreide kennis over verschillende oplossingen. Hierdoor kunnen wij een vakkundig, correct en onafhankelijk advies kunnen geven. Het is onze bedoeling om steeds een systeem te leveren op maat van de klant en waar achteraf geen interventies meer bij nodig zijn.

De batterij kan voor verschillende doeleinden gestuurd worden. Zo dient de batterij in eerste instantie voor het optimaliseren van het eigen verbruik van de opgewekte groene stroom. Maar er zijn ook andere, puur financiële, sturingen mogelijk.
Meer info vind je verder op deze pagina.

De batterijen die wij plaatsen zijn lfp batterijen (lithium-ijzerfosfaat) en worden geproduceerd door BYD. Net zoals de meest gekende batterijmerken, worden deze ontwikkeld en geproduceerd in China. Toch weet BYD zich te onderscheiden van de rest, door hun kwaliteit. Ze bieden onder andere een DOD van 100% en hebben een hoogwaardige afwerking. De modulen worden op elkaar geplaatst in “lego-stijl” en zijn automatisch geconnecteerd met elkaar, zonder afzonderlijke fiches en kabels tussen de batterijen. Enkel uit de besturingsmodule bovenaan op de batterij komen de kabels die naar de omvormer lopen. Hierdoor is de kans op fouten en problemen veel kleiner. De software is zeer eenvoudig, maar toch uitgebreid. Dit maakt foutzoeken kinderspel.

Bij een batterij hoort een omvormer. Dit zijn bij ons de omvormers van SMA, net zoals bij de zonnepanelen. Het is mogelijk om een afzonderlijke batterij-omvormer te gebruiken in geval van een retrofit (bij een oude installatie), maar bij een nieuwe installatie is het interessanter om voor een hybride-omvormer te kiezen. Op een hybride-omvormer kan je zowel de zonnepanelen als de batterij aansluiten. Dit geeft het voordeel dat de batterij met gelijkstroom kan geladen worden. Er is hierbij geen omvorming nodig en er zijn minder verliezen. Ook heb je bij SMA het voordeel dat bijvoorbeeld een monofasige omvormer van maximum 5000W een maximum oplaadvermogen heeft van 10000W.

EIGEN VERBRUIK

De eerste en momenteel nog belangrijkste reden om een batterij aan te schaffen, is het optimaliseren van het eigen verbruik.
De thuisbatterij kan overdag de opgewekte stroom, die niet rechtstreeks in huis verbruikt wordt, opslaan. De opgeslagen stroom kan dan weer ’s avonds uit de batterij gehaald worden als er geen productie meer is van de zonnepanelen, maar wel consumptie door bijvoorbeeld de lichten in huis of een machine. Een gemiddeld gezin haalt zonder thuisbatterij en zonder hierop te letten een rechtstreeks eigen verbruik van 30% van de opgewekte zonnestroom en met een thuisbatterij is het mogelijk om dit te verhogen naar 70%.

Concreet wilt het zeggen dat je door de batterij veel minder vaak stroom van het net zult nodig hebben. Dit geeft natuurlijk als resultaat dat de factuur voor elektriciteit aanzienlijk daalt.

Rechts zie je een voorbeeld van een zonnepanelen-installatie met thuisbatterij.

CAPACITEITSTARIEF

Elk huishouden betaalt tegenwoordig ook een bijdrage voor het capaciteitstarief op piektarief. De hoogte van deze kost hangt af van uw hoogste kwartierwaarde per maand. 

De batterij kan ingesteld worden dat deze rekening houdt met het capaciteitstarief. Dan zal er altijd een buffer in de batterij gehouden worden voor als je te veel stroom uit het net zou nemen.

DYNAMISCH CONTRACT

Naast variabele en vaste contracten, bestaat er ook een dynamisch contract. Hierbij kan de prijs van de elektriciteit elk uur veranderen. Deze prijzen worden de dag op voorhand vast gelegd. 

Een slimme sturing houdt rekening met deze prijzen en kan ervoor zorgen dat de batterij op de juiste momenten stroom gaat opslaan of afgeven. Eigenlijk gaat het systeem handelen in elektriciteit.

NETBALANCERING

De netbeheerder heeft te kampen met overschotten en tekorten aan stroom doorheen de dag. Als bijvoorbeeld alle zonnepanelen veel produceren op de middag, maar weinig mensen stroom verbruiken, is het aanbod groter dan de vraag. 

De slimme sturing stelt de batterij dan ter beschikking voor het balanceren van het net. Er zal dan stroom van het net opgeslagen worden in de batterij, om op het er op een later moment opnieuw uit te halen. Hiervoor krijg je dan een vergoeding.

CONTACT

Heb je vragen voor ons? Of wil je graag dat we eens langskomen voor een vrijblijvend advies en offerte op maat?

Neem contact op